вторник, 8 августа 2017 г.

Noslēdzas projekts "Prieks ir vislabākais ārsts"!

Topošie mākslinieki, LMA studenti, brīvprātīgi apgleznoja Rēzeknes slimnīcas bērnu nodaļas divas telpas. Viktorija Grappa, projekta vadītāja un biedrības "Jaunatnes Čemodāns dalībniece,  ar  biedrības  palīdzību uzrakstīja savu pirmo projektu  un pieteica Latgales kultūras programmas 2017 konkursam, kura  rezultātā ieguva finansējumu un tas tika īstenots jau šajā vasarā .
 Projekta „Prieks ir vislabākais ārsts” mērķi ir LMA (Latgales filiāles) un RMDV studentu radošās jaunrades procesu attīstīšana un Latgales kultūrvides daudzveidošana Rēzeknes pilsētā.  Ar sienu ilustrācijām tiek veikta  bērnu iepazīšanās ar Latgales un Rēzeknes kultūru un mākslu, kas  veicina bērnu patīkamu un saturisku uzturēšanos slimnīcā.

   Mākslinieku darba grupas dalībnieces Viktorija Grappa un Dagne Devjatnikova īsi pastāstīja par darba procesu un iegūto pieredzi pēc  projekta ‘’ Prieks ir vislabākais ārsts’’ realizācijas.

-       Sveikas, Meitenes! Pastāstiet, lūdzu, par sevi.

Dagne: Pašlaik es studēju LMA restaurācijas fakultātē 3.kursā, kā arī RMDV koka restaurācijas nodaļā (divgadu programmā) . Šobrīd piestrādāju Rēzeknes pilsētas nacionālo biedrību kultūras namā par scenogrāfa palīgu. Kopumā nodarbojos ar mākslu jau 9 gadus.
Viktorija: Esmu LMA grafikas nodaļas un RMDV apģērbā nodaļas studente, kā arī jau no septembra būšu ‘’STOP TIME DANCE STUDIO’’ ritmikas pasniedzēja mazajiem bērniem. Ar mākslu esmu cieši saistīta jau no tā brīža, kad mamma iedeva man zīmuļus.

-        Kāds ir jūsu vaļasprieks?

Viktorija: Viss kas ir saistīts ar mākslu ir manas dzīves sastāvdaļa, tas ir : Dejas, Teātris , tekstila un sienu apgleznošana ... Bet runājot par vaļasprieku, kam es veltu maz piepūļu un laika, es pieskaitītu ēdiena gatavošanu.
Dagne: Nesen man parādījies vaļasprieks komiksa  izveide un tā publicēšanā.

-        Pastāstiet par projektu’’ Prieks ir vislabākais ārsts’’ to mērķiem un iedvesmas avotiem?

Viktorija: Ideja par sienu apgleznošanu bija piedzimusi jau pirms vairākiem gadiem- RMDV studiju laikā kompozīcijas priekšmetā studentiem bija dots uzdevums skiču izstrādē sienu apgleznošanā konkrētās telpās, tādēļ nāca prātā apgleznot Rēzeknes bērnu slimnīcas sienas. Tā kā biju bez pieredzes, topošā māksliniece, tālāk par sienas apgleznošanas skiču izveides kompozīcijas uzdevums netika realizēts praksē.  Pēc pāris gadiem padaloties ar savu ideju biedrības „Jaunatnes Čemodāns” locekļiem Liānu Merņaku un Svetlanu Semeņaku, es ieguvu pozitīvu atbalstu, palīdzību, precīzu informāciju par projekta rakstīšanu, kontaktus , kā arī esmu kļuvusi par šīs biedrības jauno dalībnieku. Projekta mērķis mainīt pacientu vidi , izglītot ilustrācijas formā par Latgali, Rēzekni un veselīgu produktu lietošanu.

Vai kāds jau ir redzējuši jūsu paveikto mākslas darbu?

Viktorija: Daži bērni un viņu vecāki redzēja darba procesu, bet tā kā, paldies Dievam, pacientu ir ļoti maz Rēzeknes slimnīca, skatītāju nebiju daudz.

Ko jūs varat novēlēt cilvēkiem, kuri vēlas sevi saprast, atrast , bet baidās uzdrošināties nezināmajam, kam  jaunam ?

Dagne: Nebaidīsiet, uzdrošināties ,darīt ar pilnu atdevi un mīlestību !
Viktorija: Rēzekne aktīvi iedvesmo un atbalsta jauniešu iniciatīvu, šī pilsēta mudina  gribēt, domāt un darīt . Cilvēkiem atliek tikai iet pretī šīm iespējam lai saprast savu potenciālu un realizēt to.

-        Kāds ir jūsu ieguvums no šī projekta?

Dagne: Es guvu kārtējo pieredzi sienu apgleznošanas praksē. Iepriekš apgleznoju sienas bērnu dārzā pēc individuāla pasūtījuma, bet tagad, sadarbojoties ar Viktoriju bija jauki strādāt komandā. Labprāt sadarbotos vēl!
Viktorija: Pārsteidzama pieredze, jo tas bija mans pirmais uzrakstītais un realizētais projekts. Jūtu spēku, prieku, gandarījumu un pārliecību ,par to, ka mēs varam un darām!  Skatītāju pozitīvas emocijas uzlāde turpināt apgleznot sienas, iedvesmojot jaunajām idejām projekta ietvaros.  

Atsevišķs „PALDIES” jaunākajiem brīvprātīgiem –
Valērijai Grappai un Janai Kozulei, kuras palīdzēja mums mākslas darba procesā

Materiālu sagatavoja Jūlija Dudareva.






Комментариев нет:

Отправить комментарий