четверг, 11 декабря 2014 г.

„Jaunatnes čemodānam” ir straujākais lēciens


8.decembrī plkst. 12.00 centrā "Koka Rīga" notika konkursa "Darbs ar jaunatni 2014" noslēguma pasākums, kurā atzinību saņēma jaunatnes organizācijas, aktīvākās pašvaldības un darbā ar jaunatni iesaistītās personas par ieguldījumu jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanā Latvijā. Kopumā konkursam tika iesūtīti 49 pieteikumi.
Apbalvošanas ceremonijā tika sveikti deviņi uzvarētāji trīs konkursa kategorijās. Nominācijā "Straujākais lēciens jaunai jaunatnes organizācijai" pirmo vietu ieguva rēzekniešu biedrība "Jaunatnes čemodāns".



Oficiāli biedrība „Jaunatnes Čemodāns” tika dibināta pavisam nesen - 2013. gada 27. septembrī, bet faktiski aktīvi darbojas jau kopš 2013. gada vasaras. Galvenie biedrības mērķi ir darbs ar jauniešiem, attīstīt jauniešu iemaņas, kompetences un zināšanas, organizēt viņu lietderīgo laika pavadīšanu. „Jaunatnes Čemodāns” vēlas to panākt, organizējot un piedaloties starptautiskajos un vietējos iniciatīvas projektos, pieredzes apmaiņas semināros, braucienos, festivālos, forumos, konferencēs. Biedrībai rūp mūsu apkārtējā vide, aktīva un veselīga dzīvesveida popularizēšana, pilsoniskās sabiedrības attīstība. Tās dibinātāji ir aktīvi, radoši un iniciatīvi cilvēki, kuriem ir pieredze darbā ar jauniešiem un programmā „Jaunatne darbībā’’, kas arī ļoti labi pārzin neformālās izglītības metodes.
Savas gada darbības laikā biedrība aktīvi darbojās jaunatnes jomā. No 2014. gada 3. februāra līdz 2014. gada 20. augustam "Jaunatnes Čemodāns" realizēja starptautisko jauniešu iniciatīvas projektu "Connected by rivers!" (projekta blogs - http://connected-by-rivers.blogspot.com/). Biedrības „Jaunatnes Čemodāns” biedri un brīvprātīgie kopā ar jauniešu starptautiskās iniciatīvas projekta „Connected by rivers” komandu piedalījās „Lielajā talkā 2014”. Kopīgiem spēkiem piepildīja ap 60 maisu.
2014. gada 7. maijā jaunieši no biedrības "Jaunatnes Čemodāns" rīkoja aktivitāti "Sakopj savu vidi". Jaunieši gāja pie pieminekļa, kurš ir uzstādīts 1941. gada 15. jūlijā 120 nogalinātājiem Rēzeknes ebrejiem, lai sakoptu tā apkārtni un pārbaudītu, kā aug puķītes, kuras tika uzstādītas "Lielās talkas" ietvaros.
2014.gada 16. maijā notika projekta "Connected by rivers" ekspedīcija pa Rēzeknes upi posmā no Sprūževas līdz Rēzeknei (Tūrisma Attīstības Centram). Kopumā projekta dalībnieki pārvarēja 15 km. Ekspedīcijas laikā jaunieši novērtēja upes piesārņošanas līmeni ar dažādiem sadzīves atkritumiem, apskatīja upes krastu stāvokli un pārliecinājās par to, ka Rēzeknes upe ir piemērota braucieniem ar laivām.
No 2014. gada 1. maija līdz 2. novembrim biedrība "Jaunatnes Čemodāns" īstenoja jauniešu atbalsta garantijas pasākumu "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība nevalstiskajā sektorā", kuru organizēja Nodarbinātības valsts aģentūra. Pasākuma mērķis ir veicināt nodarbinātībā, izglītībā vai apmācības neiesaistītu jauniešu nodarbinātību. Pavisam biedrība deva iespēju strādāt 3 jauniešiem.
No 2014. gada marta līdz 10. decembrim pilsētā tika realizēts projekts "Geocaching Rēzeknē", ko uzrakstīja biedrības "Jaunatnes Čemodāns" jaunieši. Projekts tika finansēts ar Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras "Kultūras un tūrisma centrs" atbalstu.
Šajā pašā gadā „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs „Zeimuļs” izsludināja konkursu par līdzfinansējuma piešķiršanu jaunatnes iniciatīvu projektiem, un biedrības „Jaunatnes Čemodāns” neformālā grupa saņēma finansējumu. Viņu iniciatīva „Veselīga uztura pamati” paredz interaktīvas spēles izveidi ar mērķi veicināt jauniešu interesi par veselīgo dzīvesveidu. Projekta īstenošanas laiks ir no 3. novembra līdz 19. decembrim. 2014. gada 5.-7. novembrī biedrības jaunieši piedalījās starptautiskajā konferencē „Atbalsts jaunatnes darbam Latvijas un Eiropas mērogā” Jūrmalā., pārstāvot Rēzeknes jauniešu intereses starptautiskajā vidē.
To, ka biedrībai „Jaunatnes Čemodāns” ir saliedēts jauniešu kolektīvs un atsaucīgi partneri, var liecināt uzvara projektu konkursā „Labie darbi”. Agrāk biedrībai nebija mājīgu telpu, kur jauniešiem pavadīt laiku, izdomājot arvien jaunas aktivitātes. Tagad darba grupa var ķerties pie telpu remonta un jaunas mājvietas radīšanu.
Tagad biedrības jaunieši piedalās video konkursā "Inspire me! Inspire the world!", ko rīko „Lielā Talka”. Piedalīties bija aicināti visi interesenti, kas nozīmē to, ka jaunieši sacentīsies ar dalībniekiem no visas Latvijas. Balsot par rēzekniešu izveidoto video var katru dienu līdz 15. decembrim - http://talkas.lv/index.php?lng=lv&page=20162, nospiežot taustiņu „Balsot” pie video ar nosaukumu „Awakening”.

Aicinām ikvienu jaunieti būt aktīviem un ticēt saviem spēkiem! Kustībā ir spēks!

Комментариев нет:

Отправить комментарий